Vikten av en röst

Vikten av en röst
Dela gärna!

Jag har precis avslutat lyssningen av Felicia Welanders debut Kanske imorgon, utgiven av Bladh by Bladh, 2015. Jag har läst mig till att det finns ytterligare två till att njuta av. För njutit har jag. Dels av bokens närvaro, dels av Alexandra Rapaports unika röst. Till saken hör att jag letat ett tag bland ljudboksrösterna och inte funnit någon mig värdig. Så förbaskat viktigt är det att historien får rätt röst. Tyvärr har detta fenomen bidragit till att jag ratat flera intressanta titlar som fanns med i min läsa/lyssnalista. ljudböcker ljudbok lyssna böcker läsning

Boken var lättlyssnad och språket fint och flytande. Stark närvaro av de två kvinnorna, så olika som personer och ändå så oväntat starka band som knyts dem emellan. Liv och död, sida vid sida, precis som det är för oss alla. Min upplevelse är att vi inte pratar så mycket om döden. Den är tabubelagd och sparas ofta undan tills den knackar på dörren. Vi är experter att blunda för den, låtsas som att den inte finns. Konstigt egentligen, eftersom den är det enda vi kan vara helt och fullt säkra på kommer en dag.

Den bok jag läser med ögonen just nu är Playground av paret Lars Kepler. En svart, dystopisk känsla, fullspäckad med action. Jag blir nästan andfådd när jag läser. Så pass att jag jag funderar på att inte läsa den precis när jag ska sova. Den är ingen sänglektyr, direkt.
I boken är döden i allra högsta grad närvarande, eftersom huvudpersonen söker den, alltmedan en kamp för överlevnad håller henne kvar. Mycket kontradiktoriskt. En spännande tanke(?) om vad dödsriket egentligen är och vad som väntar oss där. Spännande, suggestiv och annorlunda.

Vad läser du?

2 Replies to “Vikten av en röst”

 1. Förut, tyckte jag om att höra historia läst till mig. En gång i tiden var det ett sätt för mig att börjar lära mig svenska. Då åkte jag mycket med bus i Norrland så jag hade tid. Rösten är viktig dock. Problemet är att en röst ge en vis färg till historian och romanfigurarna – jag känner inte att jag har friheten att skapa min egen bild. Det känns ok när författaren själv läser (om hen gör det bra), men jag är kanske för kräsen.

  Att besvara din fråga – just nu läser jag The Lucky Galah av Tracy Sorensen och Händelser vid Vatnet av Kerstin Ekman. Båda tryckt på papper.

  1. Hej John! Semester innebär även ledighet från dator och sociala medier. Det har även inneburit att jag missat din kommentar. Ber om ursäkt!
   Säkert ett bra sätt att lära sig ett språk, bara man har grunderna, kan jag tänka mig.
   Min man och jag lyssnar på ljudbok om kvällarna. Mycket givande. Just nu spelas Manglade dukar och vikta servetter av Ewa Klingberg med uppläsaren Maria Lyckow. Mycket bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.