Det där med pengar

Det där med pengar
Dela gärna!

De är bra att ha. De där slantarna. Helt ovärdeliga. Eller, ja, det är kanske just det de inte är.

Jag får ofta frågan vad jag tjänar på mitt författande:
Går det bra då?
Hur går det för dig?

Jobbar du bara med författandet nu för tiden?
Elever är mer direkta:
Är du rik?
Tjänar du mycket pengar?

Hur mycket pengar har du du tjänat?

Det handlar inte om pengar. Och samtidigt är det precis det det gör. Jag tror inte på dem som säger att de bara skriver för sin egen skull, eller bara för att bli läst. Jag tror att alla vill sälja bra, få en hyfsad inkomst på sitt skrivande och gärna så att det blir lite över in the end of the day.

För det är då det kanske händer. Att man kan skriva mer.
Tror du på det?
Jag vet inte riktigt vad jag tror. Det är en kamp. Även för dem som till och med lyckats sälja sina rättigheter till utlandet, som det så fint heter. Även dessa storsäljande författare måste prestera, igen och igen. Ingen garanti för fortsatta framgångar.

Varför skriver jag böcker då?
För att det är så roligt att försvinna in i min egen fiktiva värld.
För att det är så roligt att dela texter med andra och få konstruktiv feedback.
För att bli läst.
För att få vara med i processen när en bok blir till.
För att få recensioner och mysa en stund över de som är bra.
För att få tala om mina böcker.
För att få förmånen att tala med andra om vad litteratur betyder, för mig, samhället och för individen. Språk är makt.
För att få möjligheter att nå personlig utveckling.

För att tjäna pengar.

Varför skriver du?

 

8 Replies to “Det där med pengar”

 1. Att skriva är för mig som att andas, jag måste helt enkelt. Dessutom skriver jag för att kunna sätta ännu en av mina egna böcker i min bokhylla 😉
  Rik, nej det är bara ett fåtal som blir. Har mina böcker översatta till sex språk, men det ger inga pengar… Bara äran och vetskapen om att de finns där.
  kram Kim 😀

 2. Det ständiga dilemmat! Å ena sidan: det handlar inte om pengar. Å andra sidan: det är klart att det handlar om pengar 🙂 Även vi författare måste försörja oss. Om jag inte kan tjäna pengar på mina böcker orkar jag antagligen inte fortsätta i längden; det är jobbigt att dubbelarbeta – för även om skrivandet är hur kul som helst så är det ju hårt arbete.

  Hoppas att dina böcker blir kioskvältare, så att du tjänar massor av pengar på dem och får tid och ork att skriva fler! Kram!

  1. Mm, dubbelarbetet gör att det inte går så himla bra just nu. Jag hinner inte alls skriva det jag vill (och måste). Kioskvältare vore nåt! Hoppas detsamma till dig. Dina skrivhandböcker ser fina ut!

 3. Det klart jag skulle vilja tjänar pengar på min skrivande, men sedan jag accepterad att det är någonting som förmodligen kommer inte att händer har det blivit roligare att skriver. Jag känner inte att jag behöver tillfredställer någon utom mig själv.

  1. Så klok du är, John! Jag tänker fortsätta att drömma och kämpa och så får vi se var jag landar. Skrivandet ska få fortsätta vara lustfyllt och blir det ständigt en prestation, då behöver man nog tänka efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.