När en dröm slår in

När en dröm slår in
Dela gärna!

På onsdag den 27 november kommer min första roman för en vuxen publik att finnas som e-bok. Amandas val, utgiven på Saga Egmont. I december är inläsningen klar och beräknas finnas tillgänglig på ljudstreamingtjänsterna. So damn cool!

Hur gick det till? Jag började skriva på berättelsen om Amanda, som då hette Annika, för flera år sedan. En dröm om att skriva en feelgoodroman, en bok för vuxna, hade legat och grott ett tag. Skulle jag kunna skriva för vuxna, jag som ”bara” skrivit för barn? Första utkastet innehöll flera perspektiv och var en kortroman i formatet. Tiden gick och manuset låg länge i malpåse. Under en påskresa till en skrivarvän tog manuset nya former, det blev omskrivet till att ha endast en persons perspektiv, nämligen Amandas. Inspirationen till detta fick jag främst från Camilla Davidssons böcker om Emma. Jag skar med stora kniven, bort med personer som var onödiga, fram med Amandas kval och drömmar. Till slut hade jag en roman som var stramare och jag hade fördubblat sidantalet. Nu var manuset redo för en lektör.

Lektören fick mig att inse saker som varit dolda för mig, hon gav mig uppslag till utveckling och tankar om en möjlig fortsättning. Otroligt bra! Utbytet med min skrivarvän Jeanette Palm blev en livlina och energiboost genom hela processen. Vilken kraft det ligger i pepp och hårda ögon på ord och innehåll! Vår korrespondens är nästan värd en egen bok. Jag hade aldrig klarat det på egen hand. Kärlek till dig! <3

Framför mig ligger en ovisshet som både skrämmer och lockar. Manuset blev antaget av ett renodlat ljudboksförlag som även ger ut e-boksformat. Oftast är utgivningen pappersböcker som läses in. I mitt fall fanns ingen bok att utgå ifrån, endast ett väl genomarbetat manus. Det är jag tacksam för, men ändå lite orolig. Räcker det? Det saknas ett led i processen mot färdig bok som jag är van vid. Förlagets egna reflektioner på förändringar och förbättringar, både vad gäller korr och visst innehåll. Detta saknas tyvärr inför utgivningen av Amandas val.

Vad kommer det att betyda? Förhoppningsvis inte så mycket. Om folk gillar berättelsen kanske de är beredda att bortse från vissa korrfel eller annat som kan skava. Men det får jag säkert veta. För nu väntar jag verkligen på vad läsarna kommer att tycka. Gode gud, vad hisnande det känns! Jag ser fram emot ris och ros och främst att berättelsen om Amanda och hennes livsval ska nå en läsarkrets. En vuxen läsarskara som ska bedöma min text. Jag längtar!

4 Replies to “När en dröm slår in”

  1. Men så kul, Anna! Kör på! Ska se till att lyssna på Amanda. Så spännande att du kommer ut med en bok för vuxna. Det kommer gå galant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.